Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Εξομοίωση : Τι είναι και πότε απαιτείται ;

Μέσα από συζητήσεις που είχα με φοιτητές του τμήματος διαπίστωσα μια σύγχυση όσον αφορά την εξομοίωση πτυχίου ή μέρους του πτυχίου.
Καταρχήν, η εξομοίωση του πτυχίου είναι μια διαδικασία κατά την οποία ο φοιτητής παρακολουθεί επιπλέον μαθήματα μετά το τέλος των σπουδών του ώστε το πτυχίο που έχει αποκτήσει να γίνει ισότιμο με το πτυχίο που απαιτείται για μια συγκεκριμένη θέση. Η εξομοίωση μαθημάτων δεν αφορά το Πανεπιστήμιο από το οποίο προέρχεται ο φοιτητής αλλά το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥΣΑΤΣ). Το ΚΥΣΑΣΤ ζητάει την παρακολούθηση επιπρόσθετων μαθημάτων από τον απόφοιτο συγκεκριμένου προγράμματος όταν όλα ή μέρος των μαθημάτων που έχει παρακολουθήσει έχουν προσφερθεί από μη πιστοποιημένο-αξιολογημένο πρόγραμμα σπουδών. Αν το σύνολο των μαθημάτων που έχει παρακολουθήσει ένας φοιτητής έχουν προσφερθεί από πιστοποιημένο-αξιολογημένο πρόγραμμα σπουδών τότε δεν τίθεται θέμα εξομοίωσης.  ΤΟ ΚΥΣΑΤΣ έχει λίστα με τα πιστοποιημένα-αξιολογημένα προγράμματα σπουδών. 
Ας δούμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. 

Ο φοιτητής Α παρακολούθησε 2 χρόνια σπουδών σε μη πιστοποιημένο-αξιολογημένο πρόγραμμα και στη συνέχεια μετέφερε πιστωτικές μονάδες από το πρόγραμμα αυτό στο τμήμα δασκάλων του Frederick. Μετά την αντιστοιχία πιστωτικών μονάδων, ο φοιτητής παρακολούθησε ακόμα 3 χρόνια σπουδές στο Frederick και αποφοιτά με πτυχίο δασκάλου. Λόγω των μεταφερόμενων πιστωτικών μονάδων από μη πιστοποιημένο-αξιολογημένο πρόγραμμα ο φοιτητής θα κληθεί να παρακολουθήσει επιπλέον μαθήματα για να εξομοιώσει τη περίοδο φοίτησης του στο μη πιστοποιημένο-αξιολογημένο πρόγραμμα. Ο αριθμός των μαθημάτων καθορίζεται από το ΚΥΣΑΤΣ το οποίο επίσης υποδεικνύει και ποια ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ μαθήματα πρέπει να παρακολουθήσει ο φοιτητής. Μόνο μετά την επιτυχή παρακολούθηση των επιπλέον αυτών μαθημάτων θα μπορεί ο απόφοιτος να διεκδικήσει θέση στον κατάλογο διοριστέων.

1 σχόλιο: