Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Μα πως υπολογίζεται αυτός ο μέσος όρος βαθμολογίας τελικά ;;;;

Αρκετοί φοιτητές φαίνεται να έχουν δυσκολίες στο να καταλάβουν πως υπολογίζεται ο μέσος όρος βαθμολογίας τους ανά εξάμηνο αλλά και συνολικά. 
Καταρχήν, θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως ο υπολογισμός του μέσου όρου βαθμολογίας (ΜΟΒ) δεν είναι απλά ο μέσος όρος των βαθμολογιών στα μαθήματα που έχει κάνει εγγραφή ο φοιτητής αλλά εξαρτάται ΚΑΙ από την βαρύτητα του κάθε μαθήματος. Τα μαθήματα στο πρόγραμμα μας διαφέρουν ως προς τον αριθμό των πιστωτικών τους μονάδων. Έτσι , έχουμε μαθήματα των 2,3,4 ή 5 ECTS (πιστωτικές μονάδες). Αυτό που έχει σημασία είναι πως τα μαθήματα με περισσότερες πιστωτικές μονάδες επηρεάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό τον ΜΟΒ ενός φοιτητή. Ας δούμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα που ξεκαθαρίζει πολύ την κατάσταση:

Μάθημα
ECTS
Βαθμολογία   1
Βαθμολογία 2
Α
5
A (10)
Ε (5)
Β
4
B (8)
Β (8)
Γ
3
C (7)
C (7)
Δ
2
E (5)
A (10)

Ο φοιτητής έχει πάρει 4 μαθήματα. Σύμφωνα με την βαθμολογία 1 , ο ΜΟΒ του φοιτητή είναι (50+32+21+10)/14 = 8.07  (διαιρώ το σύνολο των γινομένων βαθμολογίας και ECTS με το σύνολο των πιστωτικών μονάδων που είναι 14). 
Τώρα, σύμφωνα με την υποθετική βαθμολογία 2 , ο φοιτητής πήρε το Α σε μάθημα 2 ECTS και το Ε σε μάθημα 5 ECTS. Τώρα ο ΜΟΒ του φοιτητή είναι (25+32+21+20)/14 = 7.00 !!

Άρα παρόλο που και για τις δύο υποθετικές περιπτώσεις βαθμολογίας ο φοιτητής έχει ένα Α , ένα Β , ένα C και ένα Ε , εντούτοις στη μία περίπτωση ο γενικός του είναι πάνω από 8 διότι έχει το Α σε μάθημα 5 ECTS ενώ στη δεύτερη περίπτωση έχει το Α σε μάθημα 2 ECTS ενώ έχει το Ε σε μάθημα 5 ECTS.

3 σχόλια:

  1. Exw mia aporia..Me afton ton tropo ipologizoume ton geniko tou ka8e e3aminou..Pws mporoume na upologisoume ton teliko geniko olwn twn xronwn?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι ακριβώς η ίδια διαδικασία. Απλά λαμβάνεις υπόψην σου ΟΛΑ τα μαθήματα που έχεις κάνει σε ΟΛΑ τα εξάμηνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή