Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Malcolm Gladwell και Outliers

Στη συνάντηση της Παρασκευής (11.10.13) για το μάθημα ESPLE604 (Ηγεσία και Διαχείριση Μάθησης) υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για ένα βιβλίο στο οποίο είχε κάνει μια αναφορά. Παίρνω λοιπόν την ευκαιρία να γράψω λίγα πράγματα τόσο για το εξαιρετικό αυτό ομολογουμένως βιβλίο αλλά και για τον συγγραφέα.
Ο Gladwell είναι ένας Άγγλος-Καναδός συγγραφέας που πριν αποδοθεί στη συγγραφή βιβλίων ήταν ένας πετυχημένος δημοσιογράφος για τον New Yorker. Ο Gladwell έχει γράψει σήμερα 5 βιβλία :  The Tipping Point: How Little Things Make a Big Difference (2000)
Blink: The Power of Thinking Without Thinking (2005)
Outliers: The Story of Success (2008)
What the Dog Saw: And Other Adventures (2009)
Art of Battling Giants (2013).

Τα πρώτα 4 έχουν γίνει βεβαίως best-seller ενώ μάλλον το ίδιο θα γίνει και με το πέμπτο το οποίο κυκλοφόρησε στις αρχές του μήνα. Έχοντας διαβάσει και τα 4 πρώτα βιβλία (το πέμπτο θα το παραλάβω σύντομα) μπορώ να πω πως έχω απολαύσει το Tipping Point και φυσικά το καλύτερο του (προσωπική άποψη) το Outliers. Το Tipping Point είχε ψηφιστεί  ως ένα από τα δέκα καλύτερα της δεκαετίας και πραγματεύεται το πως συγκεκριμένες "μόδες" ή ιδέες εξαπλώνονται με γρήγορους ρυθμούς αφού πρώτα ξεπεράσουν ένα οριακό σημείο. Το Outliers είναι ένα βιβλίο για την επιτυχία και στο οποίο ο συγγραφέας εξετάζει τους παράγοντες που σχετίζονται με την επιτυχία. Κάνει αναφορά στους Bill Gates, Beatles, Steve Jobs και σε πολλούς άλλους επιτυχημένους κάνοντας συχνή αναφορά στο δίπτυχο ταλέντο + ευκαιρία και στον κανόνα των 10000 ωρών (για να γίνεις πραγματικά επιτυχημένος πρέπει να κάνεις πρακτική εξάσκηση στο αντικείμενο που σε ενδιαφέρει για 10000 ώρες!). Βεβαίως ο συγγραφέας δεν είναι ακαδημαικός ερευνητής οπότε παρουσιάζει τα πράγματα με τον δικό του τρόπο και σε αρκετά σημεία ίσως και να γενικεύει με σχετική ευκολία το ότι παρατηρεί. Αλλά έχει ένα πολύ ξεχωριστό τρόπο να γράφει και καταφέρνει να περάσει στο κοινό του την άποψη της ψυχολογίας, της κοινωνικής ψυχολογίας ή της ανθρωπολογίας για το πως ερμηνεύουμε διάφορα κοινωνικά φαινόμενα. Το βιβλιο είναι μάλλον και το πιο προσωπικό βιβλίο του Gladwell καθώς κλείνει το βιβλίο με μία πολύ συγκινητική αναφορά στις καταβολές του και ειδικότερα στην γιαγιά του. 

Ανυπομονώ να διαβάσω και το πέμπτο του βιβλίο (Art of battling Giants) που έχει να κάνει με το πως οι αδύνατοι ξεπερνούν τους γίγαντες κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Θα μπορούσε κάποιος να πει πως το βιβλίο αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να ονομαστεί Outliers 2. Αλλά βεβαίως αυτά γίνονται σε ταινίες και όχι σε βιβλία :) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου